Ameeriklannal on ideaalne pikaajaline mälu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimaju
Inimaju Foto: Wikipedia.org

USAs Californias uurivad arstid naist, kelle pikaajalist mälu peetakse ideaalseks ja kes enda sõnul mäletab iga detaili oma varasemast elust.

«Täiuslik mälu» hüüdnimeks saanud 42-aastane naine lisas, et tema mälu nagu «mitte kunagi lõppev film»,» kirjutab metro.co.uk.

 

Uurijad üllatusid, kui naine suutis detailselt kirjeldada paljusid asju, mis toimusid nii tema enda elus kui ka kogu maailmas alates aastast 1976.  

Teadlased tegid naisele katsed, mis pidi näitama, mida ta mäletab oma lapsepõlvest ja teismeliseeast.

«Ta suutis meenutada üliväikseid ja ülejäänute poolt ammu ära unustatud ning tähtsusetuid detaile. Kasvõi Elvis Preseley surmapäevast 16. augustil 1977. Lisaks mäletas ta veel mitmete seaduste jõustumise ja katastroofide väga täpset aega ning nendega seotud sündmusi ja inimesi,» sõnasid uurijad.

 

Naist uuriva ajuspetsialisti  James McGaughi kinnitusel on naise pikaajalise mälu maht, kestus ja täpsus haruldased ning temasarnaseid inimesi on maailmas väga vähe.

 McGaugh lisas, et selle naise sarnaste inimeste aju ehitus võimaldab mälus rohkem ja täpsemalt salvestada ning neil on salvestatut lihtsam meelde tuletada.  

 

«Samas on tal lühiajalise ehk primaarse mäluga probleeme. Kui palusin tal silmad kinni panna ja minu riideid kirjeldada, siis ta seda kuigi hästi teha ei suutnud,» selgitas aju-uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles