Ka inimahvidel on keskeakriis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šimpansid
Šimpansid Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise uuringu kohaselt on ka inimahvidel, šimpansidel ja orangutanidel kekseakriis nagu inimestel.

Teadlastemeeskond uuris inimahvide eluga rahulolu ja õnnelikkust, edastab BBC.

Uuring näitas, et nooruses on ahvide rahulolu väga kõrge, keskeas langeb madalale ning tõuseb uuesti vanas eas. See on sarnane inimeste U-kujulise «õnnekurviga».

Ahvide uurimises osalesid psühholoogid, primatoloogid ja majandusteadlased.

«Meie eesmärgiks oli uurida, kas U-kujuline «õnnekurv» kehtib lisaks inimestele ka ahvide puhul,» sõnas Šotimaa Edinburghi ülikooli teadlane Alexander Weiss.

Uuring paljastas, et seni ainult inimestele omaseks peetud keskeakriisi fenomen kehtib ka isaste ja emaste šimpanside ja orangutanide puhul hoolimata nende sotsiaalsest staatusest.

Uuriti 508 šimpansi (Pan troglodytes) ja orangutani (Pongo sp.) kes olid erinevas vanuses, elasid erinevates loomaaedades, looduskaitsealadel ja uurimiskeskustes.

Teadlasi abistasid loomaaedade ja looduskaitsealade töötajad ja vabatahtlikud, kes olid nende loomadega tegelenud vähemalt kaks aastat.

Weissi sõnul ei piirdu inimeste, šimpanside ja orangutanide puhul vaid füsioloogia ja geneetikaga. Ahvidel on samasugune sotsiaalne surve ja stress nagu inimestel.

«Šimpansidel ei kulge keskeakriis selliselt, et nad tahavad järsku uut punast sportautot. Nende puhul võivad isased näiteks tahta paarituda üha suurema hulga emastega ning saada aina rohkem ressursse,» selgitas Weiss.

Kaasautor Andrew Oswald lisas, et U-kujulisel õnnekaarel on inimestel ja ahvidel samad asjad samal ajal – eluga toimetuleku õppimine, oskuste rakendamine ning kaaslase leidmine.

Inimeste puhul siis hariduse saamine, töötamine ja abiellumine.

Ahvide puhul kahanes keskeas eluga rahulolu ja õnnelikkus silmnähtavalt.

«Meie lähimatel bioloogilistel sugulastel on olemas sama elumuster nagu meil inimestel. Varasemal ajal peeti keskeakriisi vaid inimühiskonnale omaseks. See aga ei kehti. Kui vaatame tagasi oma evolutsioonilisse minevikku, siis me oleme samas harus šimpanside, orangutanide ja teiste inimahvidega. Seega olema sarnased,» tõdes Weiss.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles