«Uinuv kaunitar» võib magada 64 päeva järjest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Uinuv kaunitar» võib magada 64 päeva järjest
«Uinuv kaunitar» võib magada 64 päeva järjest Foto: SCANPIX

USAs elav noor naine on sõna otseses mõtte uinuv kaunitar.

Pennsylvanias North Fayette`is elaval 17-aastasel Nicole Delianil diagnoositi haruldane Kleine-Levini sündroom, edastab Huffington Post.

Teismeine magab päevas 18 – 19 tundi.

Kui ta üles ärkab, jääb ta tavaliselt poolunne ning ta ei mäleta kuidas teha igapäevaseid tegevusi nagu näiteks söömine.

Deliani somnambuulne seisund on nii raske, et ükskord magas ta jõulupühad ja uusaasta maha, ärgates alles jaanuaris. Siis sai ta koos perega jõulukingid avada.

«Ta ei suuda sellega harjuda. Ta on 17-aastane ja ta haigus muserdab teda. Ta jääb paljust ilma,» sõnas tüdruku ema Vicki Delien.

Noore naise magamisperioodid on kestnud 32 päeva, kuid ka nii kaua kui 64 päeva.

Kleine-Levini sündroomi on maailmas diagnoositud vaid 1000 inimesel ning seda on väga raske diagnoosida.

Nicole Deliani juhtumi puhul kulus arstidel 25 kuud, et diagnoos panna. Kahtlustati mitmeid erinevaid haigusi alates tavalisest külmetusest kuni epilepsia ja Lääne-Niiluse viiruseni.

Samuti arvati mingil ajal, et ta lihtsalt teeskleb tähelepanu saamiseks.

Kui «uinuva kaunitari» magamisepisood algab, muutub selle alla kannataja väga uimaseks ning magab pika perioodi. Ülesärkamine toimub vaid siis, kui organism nõuab süüa või on vaja tualetti minna.

«Kui haige üles ärkab, siis võivad teda tabada segadustunne, energiapuudus ja apaatia,» seisab Kleine-Levin Syndrome leheküljel.

Samuti on need inimesed väga tundlikud valguse ja müra suhtes. Ette võib tulla ka õgimishooge ja hüperseksuaalsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles