Video ja pildid: Mehhiko mumifitseerunud koer

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko koeramuumia
Mehhiko koeramuumia Foto: Scan

Mehhikost leitud mumifitseerunud koer paljastas uusi saladusi iidsete hõimude jahipidamistraditsioonide kohta.

Antropoloog Isaac Aquino pani umbes 1000 aasta vanuse koera jäänused vaatamiseks välja Torreoni muuseumisse, edastab Daily Mail.

Koer leiti Mehhiko poolkõrbe alal Coahuilast Candelaria koopast.

Tegemist on esimese Mehhiko alalt leitud mumifitseeritud koeraga. Varem on koeramuumiad leitud vaid Egiptusest ja Peruust.

Ekspertide arvates võis koera kodustada mõni kohalik hõim ning kasutada teda jahilkäikudel.

«Leid viitas, et kohalikud nomaadid võidi matta koos oma koertega ning samuti sellele, et kohalikud kodustasid neid loomi,» sõnas arheoloog Alejandro Bautista Valdespino

 Asjatundjate hinnangul toimus leitud koera mumifitseerumine looduslikul teel. Koeramuumia juures oli sadu inimjäänuseid, tarbeesemeid, tekstiile, korve, vibusid ja nooli.

«Tegemist on looduslikul teel mumifitseerunud koeraga. Sellele aitas kaasa kõrbe kuiv kliima. Loom lihtsalt kuivas,» teatas arheoloog Yuri De La Rosa.

Iidne loom mõõdetakse, teda uuritakse röntgeniga ning tehakse ka süsinikuuring, tegemaks kindlaks ta täpset vanust ja tõugu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles