«Sõrmuste isanda» vulkaan ähvardab purskama hakata

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mount Ruapehu
Mount Ruapehu Foto: Wikipedia.org

Uus-Meremaa vulkaan, mis on tuntud «Sõrmuse isanda» filmidest kui Mount Doom, ähvardab purskama hakata.

Uus-Meremaa looduskaitsespetsialistid hoiatasid mägironijaid ja matkajaid loodusliku ohu eest, edastab AFP.

Teadlaste sõnul näitavad viimase aja uuringud, et Uus-Meremaa suurim aktiivvulkaan Mount Ruapehu võib purskama hakata.

«Kui praegune olukord jätkub, siis paari nädala pärast või hiljem võib tekkida väike purse, mis üsna kiiresti möödub või siis üsna suur purse,» sõnas vulkaaniliste ohtude spetsialist Harry Keys.

Uuringud näitasid, et kraatritemperatuur on 800 kraadi, samas kui selle juures asuva järve temperatuur on vaid 20 kraadi.

Teadlaste sõnul on vulkaanis tekkinud takistuse tõttu lisarõhk ning see kasvatab purske tõenäosust.

2797-meetrine vulkaan purskas viimast korda 2007. aastal saates välja suures koguses kivijäänuseid ja muda. Siis keegi kannatada ei saanud.

1953. aasta vulkaanipurse aga tekitas seni Uus-Meremaa kõige suurema rongiõnnetuse, pühkides minema Tangiwai silla, mille tõttu reisirong kukkus Whangaehu jõkke. Uppus 151 inimest.

Režissöör Peter Jackson kasutas Mount Ruapehut ja selle naabruses asuvat Mount Ngauruhoed oma «Sõrmuste isanda» filmides.

Kolmas lähedal asuv vulkaan Mount Tongariro purskas selle aasta augustis, saates tuhapilve 6100 meetri kõrgusele ning katkestas Uus-Meremaa-sisese lennuliikluse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles