Limonaad võib aidata suitsetamisest loobuda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Limonaad võib näha välja ahvatlev.
Limonaad võib näha välja ahvatlev. Foto: SCANPIX

USA Georgia ülikooli teadlased käisid välja uue võimaluse, mis peaks aitama suitsetamisest loobuda – jooge limonaadi.

Uuring paljastas, et glükoosi maitse keelel parandab keskendumisvõimet, kasvatab energiataset ning ka enesekontrolli,  mõjutades samas aju, edastab Daily Mail.

See kõik kokku võib suitsetajaid aidata sigarettidest eemal hoida vähemalt lühiajaliselt.

51 üliõpilasest katsealusel paluti suud loputada limonaadiga, mis sisaldas glükoosi, uurimaks kas nende tähelepanu paraneb ja energiatase tõuseb.

Pärast seda tehti kaks katset, milles esimeses paluti lugeda lehekülg statistikat sisaldavast raamatust.

Teises katses aga paluti katsealustel määrata kindlaks arvutiekraanile ilmunud sõnade värvus ja öelda välja sõnad.

Pool katsealusest loputasid enne katset suud glükoosi sisaldanud limonaadiga, teine osa aga magusainet sisaldanud limonaadiga.

Tulemused näitasid, et need katsealused, kes loputasid suud glükoosi sisaldava, mitte magusainet sisaldava limonaadiga, suutsid kiiremini reageerida värvusele kui sõnadele.

«Katse tegijad eeldasid, et glükoos annab energiat, mis aitab kasvatada enesekontrolli. Katse näitas, et limonaadis sisalduv glükoos stimuleerib keele süsivesikutele tundlikke alasid. Need omakorda annavad signaali ajusse alale, mis tegeleb enesekontrolliga,» selgitas teadlane Leonard Martin.

Samas ei ole teada, kas limonaadi joomine võib aidata ka pikaajalisel enesekontrolli saavutamisel.

«Kui soovid loobuda suitsetamisest, siis lonks limonaadi ei pruugi tuua kaasa täielikku loobumist, kuid lühiajaliselt aitab kindlasti,» selgitas Martin.

Uurijate sõnul ei kao enesekontroll mitte sellepärast, et inimestel oleks vähe energiat, vaid selle pärast et inimesed ei viitsi end kontrollida. Enesekontrollist loobutakse lihtsalt ning siis on üsna tõenäoline, et halb harjumus tuleb tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles