Briti saartel elanud roomlased kandsid sokke

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Rooma sandaal
Vana-Rooma sandaal Foto: Wikipedia.org

Briti saartel tehtud arheoloogilised kaevamised näitasid, et seal olnud Rooma leegionärid kandsid koos sandaalidega ka sokke.

North Yorkshire`ist avastatud Rooma sandaali naelaroostest leiti ka kiude, mis viitavad, et roomlased võisid kanda soki-laadseid jalakatteid, edastab The Telegraph.

Teadlased uurivad leidu ka laboratooriumis, et saada sellele kinnitust.

Oletatav sokikiud leiti 2000-aastasest Vana-Rooma aegsest tootmispaigast. Väljakaevamised toimuvad seal seoses uue maanteelõigu rajamisega Dishforthi ja Leemingi vahele.

Nüüdsed väljakaevamised paljastasid veejõul töötanud veski jäänused. Selle veski abil jahvatati Rooma sõdurite tarbeks jahu. Lisaks paljastusid paigast rõiva-, jalatsi- ja toidujäänused, matmispaigad ja keraamikat.

Lisaks leiti majanduspaigast väljapoolt veel 14 hauda, milles oli tõendusmaterjali sokkide kandmise kohta.

«Raske on roomlasi ette kujutada sokke kandmas, samas aga olid sokid Briti saarte kliimas vajalikud,» tõdes väljakaevamiste juht Blaise Vyner.

Osa Briti saartest kuulusid Rooma impeeriumi koosseisu 43 – 410 pKr. Briti saarte vallutamise käivitas väejuht Julius Caesar 55. – 54 eKr, kuid tegelik vallutamine algas 43. aastal pKr kui valitses keiser Claudius.

197. aastal pKr jagas Rooma oma vallutatud alad Briti saartel Britannia Superioriks ja Britannia Inferioriks.

Roomlased lahkusid umbes 410. aastal pKr paiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles