Millest toitusid mõõkhambulised tiigrid?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõõkhambulise tiigri rekonstruktsioon
Mõõkhambulise tiigri rekonstruktsioon Foto: Wikipedia.org

Väljaandes Proceedings of the Royal Society B avaldatud artiklis seisab, et mõõkhambulised tiigrid toitusid eelajaloolistest hobustest.

Hispaanias Madridi lähedases Cerro de los Batallones fossiilileiupaigas on viited, millest need iidsed kiskjad toitusid, edastab Daily Mail.

Teadlased uurisid kahe mõõkhambulise looma, kellest üks oli nüüdisaja leopardi ja teine tänapäeva tiigri suurune ning ka eelajaloolist niinimetatud karukoera.

Uurijad panid hambaleidudest kokku pildi, millised loomad elasid piirkonnas üheksa miljonit aastat tagasi.

Siis võrdlesid nad kolme kiskjaliigi hammaste süsinikisotoope taimetoiduliste loomade hammaste süsinikisotoopidega. See andis ka pildi, mida loomad sõid.

Kui taimetoiduline loom sööb taimi, siis jäävad sellest looma luudele ja hammastele jäljed. Kiskjad söövad taimetoidulisi loomi ning märgid toitumisest jäävad ka nende hammastele.

USA Michingani ülikooli teadlase Soledad Domingo arvates toitusid mõõkhambulised tiigrid eelajaloolistest hobustest. Karukoer aga sõi loomi nimetusega astroportax, mis oma välimuselt meenutas tänapäeva pühvlit.

«Need kaks uuritud mõõkhambulist kaslast toitusid herbivooridest, kes liikusid metsaalal. Selline keskkond võimaldas mõõkhambulistel end peita teiste suuremate kiskjate eest. Nende keha suurus näitab, et need kaks hoidusid omavahelisest võistlemisest ning jahtisid erineva suurusega taimetoidulisis loomi,» selgitas Domingo.

Uurimine näitas, et eelajaloolised hobused olid mõõkhambulistele kaslastele lihtne saak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles