Brasiilia erksavärvilised tarantlid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Typhochlaena costae tarantel
Typhochlaena costae tarantel Foto: Wikipedia.org

Brasiiliast avastati hiljuti üheksa uut puudel elavat ja erksavärvilist tarantliliiki.

Typhochlaena costae, kelle keha on erksinine, on üks neist, edastab National Geographic.

Puudel elavatel tarantlitel on kõhnemad kehad ja pikemad jalad kui teistel tarantlitel.

See võimaldab neil olla vilkamad, kiiremad ja nobedamad ning selle tõttu sobivamad puudel eluks. Jalgade otsas on neil ebatavaliselt suured kombitsad, mis võimaldavad neil kinnituda väga erinevatele pindadele.

Puudel elavaid tarantleid leidub Aasias, Lõuna- ja Kesk-Ameerikas ning Kariibi mere saartel.

Nüüdsed liigi leiti Brasiiliast cerradost, mis on savannisarnane keskkond.

Teadlaste sõnul on Typhochlaena costae ja teiste uute liikide noored isendid väga erksavärvilised, kuid kasvades see erk toon tuhmub.

«Brasiilia on tarantlite poolest väga rikas. Tarantlid on suurepärased ämblikud, kuid neid ei ole kuigivõrd uuritud,» sõnas São Paulo uurimisinstituudi Instituto Butanani tarantlispetsialist Rogerio Bertani.

Sõltuvalt tarantliliigist, võib nende pikkus olla 2,5 – 10 sentimeetrit. Jalgade ulatus aga 8 – 30 sentimeetrit. Suured tarantlid kaaluvad üle 85 grammi.

Theraphosa blondi tarantlid, kes on suurimad, elavad Venezuelas ja Brasiilias. Nende kehakaal on maksimaalselt 150 grammi ning jalgade ulatus 30 sentimeetrit.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles