Aasia elevant, kes oskab korea keelt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22-aastane elevant Kosik, kes oskab korea keelt
22-aastane elevant Kosik, kes oskab korea keelt Foto: SCANPIX

Lõuna-Koreas Everlandi loomaaias elav elevant Kosik üllatas loomaaia töötajaid oma ebatavalise oskusega imiteerida inimkeelt.

Juhtumid, milles imetajad suudavad jäljendada inimkeelseid sõnu, on väga harvad, edastab The Telegraph.

See kehtib isegi inimestega väga lähedases suguluses olevate šimpanside kohta, kuna neil loomadel puudub rääkimiseks vajalik suu ehitus.

Kuid 22-aastane elevant Kosik sai üle anatoomilisest takistusest ja seda hoolimata, et tal ei ole näiteks huuli. Inimhääle imiteerimiseks pistis ta londi suhu ja tõi kuuldavale sõnu nagu «tere» ja «hea».

Austria Viini ülikooli teadlased uurisid Kosikut ja nad leidsid, et see loom suudab öelda järgmisi koreakeelseid sõnu: annyong (tere), anja (istu), aniya (ei), nuo (lama) ja choah (hea).

Siis paluti 16 korea keelt emakeelena kõneleval isikul kuulata 47 lindistust elevandi tekitatud sõnade kohta ning öelda valjult, mida nad kuulsid.

56 protsenti katsealustest tundis ära sõna «annyong», 44 protsenti sõna «aniya» ja 33 protsenti sõna «nuo».

Uurijad märkasid, et elevandil oli lihtsam imiteerida sõnu, milles oli rohkem vokaale kui konsonante. Mitmed katsealused pidasid sõna «choah» hoopis «boah`iks» (vaata) või «moa´ks» (kogu).

Kosiki võime inimkõne imiteerida avastati 2004. aastal, kui ta oli 14-aastane.

Uurijad oletavad, et elevant võis hakata jäljendama inimkõnet, et ta saaks oma hooldajatega kontakteeruda, kui ta oli aastatel 1995 – 2002 selles loomaaias ainus elevant.

Videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles