Mehed taluvad rohkem valu kui naised?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed taluvad rohkem valu kui naised?
Mehed taluvad rohkem valu kui naised? Foto: SCANPIX

Pikka aega on arvatud, et kuna naised on võimelised sünnitusega kaasnevat valu taluma, siis on naiste valutaluvus parem kui meeste oma.

Briti Leedsi ülikooli uuring aga näitas, et mehed suudavad naistes rohkem valu taluda ning taluvuse põhjuseks ei ole asjaolu, et nad tahavad taludes mehelikkust näidata, edastab Daily Mail.

Uurijate sõnul on meeste ja naiste valuerinevuse põhjuseks see, et valuolukorras jäävad mehed tavaliselt stoiliseks ja rahulikuks, naised aga muutuvad emotsionaalseks ja tundlikuks.

 Valuteadlane Osama Tashani tegi katse 200 Briti ja Liibüa vabatahtlikuga.

Katses osalenud tegid läbi kaks valutesti. Esimeses katses torgiti kätt, teises aga tuli käsi üleval hoida ning kätele pandi vere liikumist takistav sulgur.

«Traditsiooni kohaselt seostatakse stoitsismi meestega ning sensitiivsust naistega. Samuti on osa etnilisi gruppe stoilisemad ja teised emotsionaalsemad, kui nendesse kuuluvad liikmes kogevad valu. Vale ebameeldivuses erinevate inimeste puhul vahet ei olnud,» sõnas Tashani.

Tashani katse paljastas, et meeste valulävi oli suurem ja valu intensiivsus väiksem, sõltumata nende rahvusest.

Briti vabatahtlikud suutsid samavõrra valu taluda kui nende Liibüa kolleegid, kuid britid olid varmamad sellest teatama.

Soostereotüüpidega seostatavat valureageeringut oli liibüalaste seas rohkem kui brittide seas. See tähendab, et nii sugu kui kultuurikeskkond mängivad rolli, kuidas indiviidid valuga toime tulevad.

USAs Chicago ülikoolis tehtud Briti katsest sõltumatu katse näitas, et matemaatikat võidakse karta nii, et see tekitab füüsilist valu ja seda hoolimata asjaolust, et matemaatikas võidakse võimekas olla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles