Kvantfüüsikute sõnul on hing reaalne

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kvantfüüsikute sõnul on hing reaalne
Kvantfüüsikute sõnul on hing reaalne Foto: Youtube

Paar maailmamainega kvantfüüsikuid sõnasid, et on suutnud tõestada hinge olemasolu.

Ameeriklane Stuart Hameroff  ja britt Roger Penrose lõid kvantteooria, mille kohaselt on kõige aluseks ajurakkudes leiduvad mikrotuubulid, edastab news.com.au.

Teadlaste sõnul on aju oma 100 miljardi neuroniga bioloogiline arvuti.

Ajus on miljardeid sünapse ning ajumaht on 1013 - 1015 baiti. Mida rohkem signaale ajus liigub, seda rohkem sünapse tekib.

Hameroff ja Penrose on oma teooria kallal töötanud alates 1996. aastast.

Nende arvates tekib meil teadvus kvantgravitatsiooni efektist, mis leiab mikrotuubulites aset.

Surmalähedastel kogemustel kaotavad mikrotuubulid oma kvantseisundi, kuid neis olev informatsioon ei hävi. Ehk inimhing ei hävi ega sure, vaid taasühendub universumiga.

Hameroff tutvustas seda teooriat ka USA Science Channeli dokumentaalsarjas «Through the Wormhole».

Kvanthinge teooria on saanud nüüd populaarseks.

«Ütleme, et süda lakkab löömast, veri lakkab liikumast ning mikrotuubulid kaotavad oma kvantseisundi. Kuid kvantinformatsioon, mis asub neis mikrotuubulites ei hävi, seda ei saa hävitada. See lihtsalt liigub universumisse. Kui patsient tuleb surmalähedasest kogemusest tagasi, siis kvantinformatsioon läheb mikrotuubulitesse tagasi,» selgitas Hameroff.

Ta lisas, et surmalähedane kogemus näitab, et see mikrotuubulite kvantinformatsioon võib eksisteerida ilma kehata lõputult hinge kujul.

Hameroffi sõnul mängib kvantfüüsika bioloogias üsna tähtsat rolli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles