Felix Baumgartner: Marsi missioon on raha raiskamine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Felix Baumgartner
Felix Baumgartner Foto: SCANPIX

Austria uljaspea Felix Baumgartner, kes tegi 39 kilomeetri kõrguselt vaba langemise ja ületas helikiiruse, peab Marsile missiooni saatmist raha raiskamiseks.

Baumgartner andis intervjuu, milles kritiseeris USA kosmoseagentuuri NASA  tulevikuplaani saata mehitatud missioon Marsile ning seal elamise võimalikkuse uurimist, edastab The Telegraph.

Austerlase arvates tuleks hoopis tähelepanu pöörata Maa keskkonnale.

«Paljud räägivad Marsil maabumisest. Nende arvates saab Marssi uurides õppida midagi uut ka meie koduplaneedi Maa kohta. Kuid Marsile minek on mõttetu, kuna me teame Maa kohta küllalt, samas aga kohtleme oma planeeti, mis on tundlik, üsna halvasti,» sõnas Baumgartner.

Austerlase sõnul raisatakse Marsi uurimisega vaid maksumaksja raha.

«Rahvas peaks otsustama, kas Marsile minekuks kulutatav summa on seda ikka väärt.  Arvan, et Maal elav keskmine inimene ei ole kunagi suutnud kulutada sellist summat, mis pandaks Marsi missiooni alla. Samas aitaks see summa hoopis meie planeedi keskkonda päästa,» nentis kuulsus.

Selle aasta augustis jõudis NASA Marsi-kulgur Curiosity Punasele planeedile. Plutooniumil töötav kulgur peaks Marssi uurima kümme aastat. Missiooni maksumus on 2,5 miljardit dollarit.

Baumgartner, kelle Red Bull Stratos missiooni vaatas otseülekandena seitse miljonit inimest kogu maailmas, ei kommenteerinud Sir Richard Bransoni ütlust, et ta firma Virgin Galactic plaanib teha uue kosmosega seotud rekordi.

Bransoni firma Virgin Galactic tahab olla esimene, kes teeb kommertskosmoselende.

«Kosmosetehnoloogia ja uurimine areneb edasi iga päevaga. Kes teab, aga järgmise rekordilise sammu võib teha Virgin Galactic SpaceShipTwo,» teatas Branson.

Baumgartnerist sai pärast stratosfäärihüpet maailmakuulus ning enda sõnul püüab ta sellega harjuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles