Teadlased püüavad laboris tekitada tuumafusiooni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased püüavad laboris tekitada tuumafusiooni
Teadlased püüavad laboris tekitada tuumafusiooni Foto: chemistry.about.com

USA Lawrence Livermore`i laboratooriumi  teadlased püüavad maailma võimsaima laseri abiga laboratooriumis tuumafusiooni tekitada.

Tuumafusiooni loomiseks kasutatakse 150 milligrammi deuteeriumi ja triitiumi, millest moodustatakse üliväike kuul, edastab AP.

Kuul pannakse reaktsioonikambrisse, kus talle suunatakse 5000 miljoni vati võimsusega laser, mis reaktsiooni käivitab.

Laboritingimustes loodetakse saada tuumaühinemine ehk tuumafusioon, mille temperatuur ulatub üle saja miljoni kraadi.

National Ignition Facility laboratooriumi juhi Ed Mosese kinnitusel on katse jaoks ehitatud laseri valmis saanud.

«Oleme ajagraafikus ja kui kõik hästi läheb, siis näeme laboratooriumis tuumafusiooni. See peaks olema esimene kord, mil laboritingimustes tuumafusioon toodab rohkem energiat kui kulutab,» selgitas Moses.

Kontrollitavat tuumafusiooni on ka varem saadud, kuid varem ei ole energia ülejääki tekkinud. Teadlaste sõnul uuritakse selle katsega ka uusi tulevikuenergia võimalusi.

Tuumafusiooni loodetakse tulevikus katsetada ka Prantsusmaale Cadarache uurimiskeskusesse ehitatavas ITER  termotuuma katsereaktoris. Seal on selle tekitamise viis USA omast erinev.

ITERis tekkivat kuuma plasmat hoitakse kontrolli alla ülitugevate magnetite abil.

Tuumaühinemine ehk tuumafusioon on kergete aatomituumade ühinemine raskemateks tuumadeks. Sõltuvalt tekkiva tuuma seoseenergiast võib selle reaktsiooni tulemusena energiat vabaneda  ehk uue tuuma seoseenergia on väiksem kui ühinevate tuumade seoseenergia, või neelduda  ehk uue tuuma seoseenergia on suurem kui ühinevatel tuumadel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles