Kosmeetika võib tekitada varajast menopausi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

USA Washingtoni ülikooli uurijate sõnul võivad kosmeetikas ja toiduainete pakkematerjalides leiduvad ained kaasa tuua varajase menopausi.

Naistel, kes on kemikaalide suhtes tundlikumad, võib menopaus tekkida kaks ja pool aastat varem kui teistel naistel, edastab Daily Mail.

Mõnedel juhtudel võib naistel menopaus tekkida isegi 15 aastat tavapärasest varem.

Teada on, et phtalaadid, mida leidub plastis, kosmeetikas, majapidamistoodetes ja toidupakendites, võivad ohtlikud olla.

Hiljutised uuringud on näidanud, et phtalaatide tõttu kasvab vähi, diabeedi ja ülekaalulisuse risk. Samuti võivad selle tõttu teismelistel poistel tekkida naiselikud omadused.

USA uuring aga näitas, et kemikaalid mõjutavad naiste reproduktiivorganeid, kaasa arvatud munasarju ning võivad esile kutsuda varajase menopausi.

Teadlane Natalia Grindler ja ta kolleegid uurisid 5700 naise veres ja uriinis phtalaatide taset.

Tase oli kõige kõrgem neil naistel, kel tekkis menopaus teistest naistest 2,3 aastat varem.

Keskmine menopausi tekke aeg oli 51-aastasena, kuid neil naistel, kes olid kemikaalide suhtes tundlikumad, tekkis see 49-aastasena.

Grindleri sõnul võivad ohtlikud ained naistel menopausi esile kutsuda ka näiteks 15 aastat tavapärasest varem, kui naised on 30. eluaastate keskel.

Varajane menopaus on seotud ka infarkti, südamehaiguse, luuprobleemide ja aju verejooksuga.

«Me ei tea siiski täpselt, miks mõnel naisel menopaus aasta  või 15 aastat varem tekib. Varajane menopaus mõjutab aju. Kemikaalid mõjutavad munasarjade tööd ja reproduktiivsust,» sõnas teadlane.

Samuti ei ole teada, miks osa naisi on kemikaalide suhtes tundlikumad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles