Troopiline kliima soodustab tüdrukute sündi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Troopiline kliima soodustab tüdrukute sündi
Troopiline kliima soodustab tüdrukute sündi Foto: SCANPIX

USA viljakusteadlaste sõnul soodustab troopiline kliima tüdrukute sündi.

Uuringut juhtinud Kristen Navara kinnitusel sünnib troopilistes piirkondades rohkem tüdrukuid kui teistes kliimavöötmetes, edastab BBC.

«Soe kliima ja rohkem päikest  soodustab tüdrukute sündi. Samas aga on teada, et kliima aina soojemaks muutumine on kasvatanud nurisünnituste arvu ja muutnud sperma kvaliteeti viletsamaks,» selgitas uurija.

Uuring näitas, et mida lähemal ekvaatorile, seda vähem sünnib poisse.

«See sünnimudel tuli väga selgelt välja, hoolimata erinevate riikide sotsiaalmajanduslikest teguritest. On näha, et looduslik valik ise reguleerib erinevast soost laste sündi,» selgitas Navara.

Eksperdid on juba ammu tähele pannud, et maailma eri paikades on poiste ja tüdrukute sünniarvukus väga erinev.

«Mõned erinevused on seletatavad ka kultuurikeskkonna ja kujunenud suhtumismudelitega. Näiteks on Hiinas tavaline, et tüdrukuloodetele tehakse abort,» selgitas Navara.

Uurijate sõnul on tüdrukute looted nii ema poolt tekitatud kui ka välismõjude suhtes tugevamad ja vastupidavamad kui poiste looted.

«On teada, et näiteks kriisipiirkondades ja sõja ajal sünnib rohkem tüdrukuid kui poisse,» nentis Navara.

Teadlaste arvates mängib järglaste saamisel tähtsat rolli asukoht – millisel geograafilisel pikkusel ja laiusel elatakse. Samas on aga raske üldistusi teha, kuna laste saamise puhul mängivad suurt rolli veel teised faktorid nagu kultuur, ühiskondlik suhtumine ja majandus.

Navara ja ta meeskond uurisid 202 riigi kümne aasta statistikat tüdrukute ja poiste sünni kohta, võttes samas arvesse erinevatel kontinentidel asuvate riikide sotsiaalmajanduslikku olukorda.

Maailma keskmine oli, et poisse sünnib tegelikult rohkem – iga 106 poisi kohta sünnib 100 tüdrukut.

«Ekstreemsed klimaatilised ja keskkonnatingimused soodustavad tüdrukute sündi, samas kui poiste sünniks on vaja enam tasakaalus keskkonda,» selgitas teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles