Millal 1. aprilli naljatraditsioon alguse sai?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Millal 1. aprilli naljatraditsioon alguse sai?
Millal 1. aprilli naljatraditsioon alguse sai? Foto: SCANPIX

Täna peetaks paljudes maailma paikades naljapäeva ja visatakse nalja, kuid pole täpselt teada, millal ja millest see traditsioon alguse sai.

Mitmetes ajalooallikates on vihjeid, et vanad roomlased ja ka keldid tähistasid kaaslastele vingerpussi mängimisega kevade algust, kirjutab LiveScience.

Esimesed viited 1. aprilli kui naljapäeva tähistamise kohta pärinevad keskajast.

Mõned jäljed viivad aga tagasi Rooma mütoloogia juurde.

Vanas-Roomas oli populaarne lugu viljakusjumalannast Ceresist ja tema tütrest Prosperinast. Surmajumal Pluto varastas Prosperina ja viis ta endaga allmaailma kaasa. Tüdruk hüüdis ema järele, kuid Ceres kuulis ainult oma tütre hääle kaja ning tal ei õnnestunud tütart leida, ta ajas taga tühja tuult.

Hilisematel sajanditel võeti Euroopas kasutusele väljend «tühja tuult taga ajama» ning levima hakkasid selleteemalised naljalood.

Kõige levinum lugu on seotud Juliuse kalendrilt Gergoriuse kalendrile üleminekuga. 16. sajandi lõpul.

Juliuse kalendri järgi langes uue aasta algus 25. märtsi ja 1. aprilli vahelisele ajale, kuid Gregoriuse kalendri järgi algab aasta 1. jaanuaril.

Need, isikud, kes ei tahtnud uut kalendrit omaks võtta, jäid kangekaelselt vana juurde. Neid inimesi hakati pilkama nende uue aasta alguse pärast. Eriti massiline oli see, kui uue aasta algus langes 1. aprillile.

Prantsusmaal aga hakkasid naljaninad vanast kalendrist kinnihoidjatele kalu selja külge kinnitama ja selliseid inimesi Poisson d`Avril`iks (Aprillikalaks) kutsuma.

Kuid siiani ei ole siiski suudetud kindlaks teha, miks 1. aprilli naljategemine Euroopa levima hakkas.

Ka Šotimaal hakati aprillinalja viskama ning seal võeti kasutusele väljend April Gowks, milles Gowks tähendab slängis ka kägu. Originaalis on «Gowks» lühend väljendist «Kick me» (löö mind), olles viide naljaviskamisele.

Tänapäevaks on 1. aprillist saanud rahvusvaheline naljapäev, mida kajastab ka ajakirjandus. Mitmed naljad on olnud aga nii usutavad, et väga paljud inimesed on nende õnge läinud.

Näiteks 1957. aastal kajastasid Euroopa tele- ja raadiojaamad, et Itaalias kasvavad spagetipuud, kust saab spagette korjata ning väga palju inimesi jäi seda uskuma. 

1. aprillil on inimesi haneks tõmmanud ka populaarne otsingumootor Google. Paar aastat tagasi kutsus inimesi üles end Marsi missioonile kirja panema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles