Troojas plaanitakse uut väljakaevamist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trooja amfiteater
Trooja amfiteater Foto: Wikipedia.org

USA Wisconsin-Madisoni ülikooli arheoloogid plaanivad järgmisel aastal käivitada iidses müütilises linnas Troojas väljakaevamised.

Ekspeditsiooni juhi William Aylwardi sõnul on nende eesmärgiks lisada uut informatsiooni seni Trooja kohta teada olevale, edastab foxnews.com.

«Arheoloogilist materjali on väga palju. Kaasame uued teaduslikud- ja väljakaevamismeetodid, uurimaks iidset bioloogilist ja kultuurilist keskkonda. Sellel maailmapärandi paigal on veel palju rääkida,» sõnas Aylward.

Ta jätkas, et nende plaaniks on leida veel seniteadmata informatsiooni inimeste kohta, kes elasid paigas tuhandeid aastaid tagasi.

Linna jäädvustas Homeros oma «Iliases». Trooja varemed asuvad tänapäeva Lääne-Türgis. Need avastas 1870. aastatel sakslasest amatöörarheoloog Heinrich Schliemann.

Alates sellest on paigas aeg-ajalt väljakaevamisi tehtud, kuid siiani on välja kaevatud vaid viiendik.

«Meie plaan on minna seni uurimata aladele ning süstemaatiliselt kasutada uusi tehnoloogiaid, et saada informatsiooni seal elanud inimeste kohta,» sõnas Aylward.

Troojas hakati elama pronksiaja alguses. Aylwardi kinnitusel on Trooja elanike kohta veel palju teadmata.

Uus ekspeditsioon plaanib kasutada leitavate potikildude keemilist analüüsi, tegemaks kindlaks, mida troojalased sõid. Samuti tehakse inim- ja loomajäänustele geenianalüüs.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles