Uuring: mobiili liiga sage kasutamine mõjutab sperma kvaliteeti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt ei ole sündmusega seotud.
Pilt ei ole sündmusega seotud. Foto: Reuters / Scanpix

USAs tehtud uuring näitas, et liiga tihti mobiiltelefoni kasutatavatel meestel on sperma kvaliteet halvem.

Teadlased lisasid, et mobiiltelefonid mõjutavad ka seemnerakkude hulka, vahendab Sciencedaily.com.

«Iga päev tundide kaupa mobiiltelefoniga rääkimine mõjutab meeste tervist. Eelkõige nende reproduktiivtervist,» laususid uurijad.

Clevelandis asuvas viljakuskliinikus uuriti 361 mehe spermat. Samas uuriti ka seda, kui palju katsealused päevas telefoniga räägivad.

«Mida rohkem mehed mobiiltelefoni kasutasid, seda vähem oli neil normaalseid ja liikuvaid seemnerakke,» selgitasid uurijad.

Uurijad leidsid, et kõige viletsam oli sperma kvaliteet neil katsealustel, kes rääkisid päevas neli tundi telefoniga.

Teadlaste sõnul tekib mobiiltelefonis elektromagnetiline kiirgus, mis võib inimeste tervist mõjutada. Paar varasemat uurimust näitas, et mobiiltelefonis tekkiva kiirguse tagajärjel võib ka ajukasvajaid tekkida.

Uurimust juhtinud Ashok Agarwali sõnul ei tõesta nende uurimus veel lõplikult, miks sage mobiiltelefoniga rääkimine sperma kvaliteeti mõjutab.

«Meie uuring näitas, et mobiiliga rääkimine mõjutab sperma kvaliteeti. Samas jätkame uuringuid, et leida, mil viisil mobiili kasutamise tagajärjel tekkiv elektromagnetiline kiirgus otseselt isassugurakke mõjutab,» selgitas Agarwal.

Teadlastemeeskond kavatseb edaspidi uuringut jätkata suurema hulga katsealustega. Selles uuritakse lisaks meeste mobiilikasutusele ka nende eluviisi ja käitumisharjumusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles