Maailma rikkaim inimene on 14. sajandi Lääne-Aafrika kuningas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma rikkaim inimene on 14. sajandi Lääne-Aafrika kuningas
Maailma rikkaim inimene on 14. sajandi Lääne-Aafrika kuningas Foto: Wikipedia.org

Lääne-Aafrikas 14. sajandil valitsenud kuningas on läbi aegade kõige jõukam inimene.

Celebriti Net Worth´s pani kokku nimekirja jõukuritest ajavahemikus 1000 aastat, edastab Daily Mail.

Kogu varanduse väärtus ulatub 4, 317 triljoni dollarini. Nimekirjas olevast 25 isikust vaid kolm on elus. Nende seas ei ole naisi ning 14 neist on ameeriklased.

Nimekirja tegemisel võeti arvesse ka inflatsiooni. See, mis oli 1913. aastal 100 miljonit dollarit, on 2012. aastal 2,2 miljardit.

Läbi aegade kõige jõukamaks on Lääne-Aafrika Mali impeerium, mis ulatus tänapäeva Ghana, Mali aladele ja Timbuktusse, kuningas Mansa Musa I.

Ta sündis 1280. aastal ning suri 1331. aastal ning ta vara suurus oli siis 400 miljardit dollarit.

Araabia-Egiptuse õpetlase Al-Umari kirjutises seisab, et Musa sai troonile tänu sellele, et ta nimetati asekuningaks.

Teisel kohal on Rothschildide perekond, kes on nüüdisajal kõige jõukamad. Nende varandus on vähemalt 350 miljardit dollarit.  Saksa-juudi päritolu perekonna jõukus sai alguse 18. sajandil, kui Mayer Amschel Rotschild rajas pangandusimpeeriumi.

Rotschildidele kuulub panku, kaevandusi, põllumajandusettevõtteid, veinitootmisi ja heategevusorganisatsioone.

Kolmandal positsioonil on John Rockefeller, kelle vara suurus on 340 miljardit dollarit. Tegemist on kõige jõukama kunagi elanud ameeriklasega. Ta sündis 1839. aastal ja suri 1937. aastal. Ta oli ka esimene ameeriklane, kelle vara ulatus üle ühe miljardi dollari.

1870. aastal asutas ta Standard Oil Company. USA valitsusele ei meeldinud suurmonopol ning firma lõhuti. Moodustusid sellised firmad nagu Amoco, Chevron Conoco ja ExxonMobil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles