Video: papist jalgratas võib muuta transpordiharjumusi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Papist jalgratas
Papist jalgratas Foto: SCANPIX

Iisraeli leiutaja Izhar Gafni leiutas papist jalgratta, mis tema sõnul võib muuta transpordiharjumusi.

50-aastane iisraellane on jalgrattaentusiast, kes juba aastaid on unistanud papist jalgrattast, edastab The Telegraph.

Pärast mitmeid katsetamisi ja läbikukkumisi õnnestus tal lõpuks luua jalgratta prototüüp, mis on vastupidav. Tootmine peaks käivituma paari kuu jooksul.

«Mulle on meeldinud mängida mittekonventsionaalsete tehnoloogiate ja materjalidega. Kuid nüüdne jalgratas on kõige kulminatsioon. Töötasin mitu aastat, et nõrgad kohad eemaldada,» selgitas leiutaja.

Ta jätkas, et papp on tugev ja vastupidav materjal, kuid sellest jalgratta loomine on väga keeruline ning papi voltimiseks tuleb leida õige viis. Mehel kulus 1,5 aastat katsetamist, enne kui kõik sobis.

Papist jalgratas on kaetud vee- ja tulekindla kihiga. Gafini sõnul hoidis ta jalgratta läbilõiget veepaagis mitu kuud ning katse näitas, et see oli tugevnenud.

Sellel jalgrattal ei ole metallosi, isegi pedaalid ja muud metalliga seostatavad mehhanismid on taaskasutatavast materjalist.

«Üllatun ikka jälle ja jälle, kui tugev pappmaterjal olla võib. Kui alustame tootmisega, siis see jalgratas metallosasid ei saa,» lausus Gafni.

Gafni sõnul on tal mõned eksklusiivsed pappjalgrattad, mille väärtus on tuhandeid dollareid. Masstootmise jalgratas hakkab maksma umbes 20 dollarit.

Papist jalgratas kaalub üheksa kilogrammi, samas kui tavalise metalljalgratta kaal on 14 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles