Kaheksa-aastane tüdruk paranes kümnest kasvajast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheksa-aastane tüdruk paranes kümnest kasvajast
Kaheksa-aastane tüdruk paranes kümnest kasvajast Foto: AP / Scanpix

Kaheksa-aastane briti tüdruk paranes imekombel kümnest kasvajast.

Arstid diagnoosisid Jasmini Allenil pea-ja seljaajus kokku kümme kasvajat ning ei andnud talle üldse elulootust, kirjutab foxnews.com.

Kuid pärast 15 kuu pikkust võitlust oma elu eest jäi tüdruk siiski ellu ning haigus taandus täielikult.

Lapse emale Natasha Meadesile öeldi pärast kasvajate avastamist, et ta lapsel ei ole kaua elada.

«Meie perekond vajus pärast haiguseuudist letargiasse, ainus, kes olukorraga leppis ja rõõmsameelseks jäi, oli Jasmini ise. Ta ei kurtnud ega kaevelnud mitte kunagi. Ta oli otsustanud ellu jääda ja jäi,» meenutas ema.

Jasminil ilmnesid haiguse esimesed tunnused juba siis, kui ta oli viieaastane. Tal hakkasid teadvusekaotuse hood.

«Esialgu arvati, et tegemist oli vedelikupuudusest tingitud teadvusekaotusega. Hilisemas eas tehtud ajuskaneering näitas aga kasvajat. Kasvaja oli kaasa sündinud ja koos tema kasvamisega kasvas ka kasvaja,» sõnas ema.

Jasminile tehti Londonis King`s College`i haiglas operatsioon.

«Operatsioon kestis kaua – 11 tundi, kuid mulle tundus see aeg 11 aastana. Olin rahutu, käisin mööda haigla koridori edasi-tagasi, vahepeal olin nii väsinud, et jäin põrandale magama,» lisas ema.

Kirurgidel õnnestus ajukasvaja eemaldada ning see jäeti kirurgide õppematerjalina alles.

«Arstid hoiatasid mind enne operatsiooni, et mu tütar ei pruugi pärast seda enam rääkida osata ning võib ka pimedaks jääda. Kuid kõik läks hästi. Tavaline on, et pärast ajuoperatsiooni on patsient haiglas 12 nädalat, siis mu tütar kuulutati pärast 11 päeva terveks, » selgitas ema.

Jasminil läks mitu aastat hästi, kuid siis avastati rutiinse kontrolli käigus uued kasvajad – üheksa ajus ja üks seljaajus, kokku kümme kasvajat.

Ema sõnul hoiatasid arstid jällegi, et need võivad lapsele saatuslikuks saada. Jasmini sai 15 kuud keemiaravi.

«Tavaliselt ei tehta keemiaravi üle 12 kuu, kuid kuna ta kasvajad olid juba faasis, kas kõik või mitte midagi, siis tehti kolm kuud kauem,» nentis ema.

Ravi mõjus ja praeguseks on tüdruk kasvajatest vaba ja tervenenud. Siiski vajab ta igakuist järelkontrolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles