Skulptor Simson von Seakyl asutas kolm ordenit

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skulptor Simson von Seakyl kodutalu kemmergu ees.
Skulptor Simson von Seakyl kodutalu kemmergu ees. Foto: Toomas Huik

Skulptor Aivar Simson alias Simson von Seakyl on asutanud kolm ordenit, sest ega väärikate inimeste autasustamist saa ometigi jätta ainult presidendi hoolde.

Kolmest teenetemärgist tähtsaim on Seaküla Suur Ausiga, mille pälvisid Simsonilt tal Kuusalu vallas esivanemate talu taastada aidanud sõbrad, kirjutab Põhjarannik. «Impeerium oli vaja üles ehitada, aga raha polnud - millegagi ma pidin ju tänama häid inimesi, kes appi tulid,» selgitab Simson esimese ordeni saamislugu.

Seaküla Suur Ausiga ehib seitsme inimese rinda ning statuudi kohaselt neid enam välja ei anta.

Järgmisena asutas Simson Lambaristi ja selle kolm järku. Ennast autasustas ta Lambaristi III järguga vee- ja kanalisatsioonitorustiku väljaehitamise eest. «See on maal ikka suur asi, kui ei pea enam õues sital käima ja kaevust vett tooma,» tõdeb ta.

Lambaristi III järgu ordenit oli ta valmis andma ka oma naisele. «Üks järk iga lapse eest,» selgitab ta ja lisas, et naine põlgas selle auraha ära, kuna ta vähema kui esimese järguga ei lepi.

Kõige värskem Simsoni aurahadest on Selge Pea Rist, mida annetatakse võitluses viina kui igipõlise vaenlasega üles näidatud vahvuse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles